Marka
Model
Alt Kategori
Alt Kategori

Araçlarda Boya Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

07/08/2020

İkinci el araç alımında hemen hemen hepimizin aklını karıştıran sorunların başında aracın büyük bir kazaya karışıp karışmadığı gelmektedir. Alacağınız aracı enine boyuna incelerken plakadan veya şasi numarasından sorgulamalar yapar, boya ya da değişen parça olup olmadığını anlamak için kontrol yapmaktayız. Orijinal parçaların değişip değişmediğini veya boya yapılıp yapılmadığını öğrenmenin birkaç yolu bulunmaktadır.

Aracın Boyanmış Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Araç herhangi bir kazaya karışmış ve hasar görmüşse, hasar gören araçta çizikler ya da göçükler meydana gelmiş olabilir. Bu sorunlar macun denen bir madde ile düzeltilebilmektedir. Macun göçük olan yerlere sürülmektedir.

Macunun sürülmüş olduğu belli olmasın diye boyanacak kısımlar, boya fırını olarak bilinen ve havadaki toz moleküllerinden arındırılan bir bölüme alınmaktadır. Burada boya ustası parçanın her tarafına eşit kalınlıkta boya sürmektedir.

Boyanın kurumasının ardından parça eski yerine takılmaktadır. Boyası tespit etmek için yapabilecekleriniz ise şunlardır;

Ton Farkına Bakın

Eğer usta boyayı iyi yapmamış ise bu çok belli olmaktadır. iyi boyanmayan parçalarda ton farkı olur. Fakat işçilikte sorun yok ise boyayı anlayabilmek için parçaların birleşme noktalarına bakmalısınız. Bu kısımlarda kaynak izi gibi boya kalıntıları görürseniz boya yapıldığı sonucunu çıkartabilirsiniz.

Boya Ölçüm Cihazı Kullanın

Aracın boyalı olup olmadığını anlamanın diğer yolu ise boya ölçüm cihazıdır. Boya ölçüm cihazları boya kalınlık değerlerini ölçerek sonradan boyanan parçaları tespit edilebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise her marka ve modelin değişik boya kalınlık değerlerine sahip olabileceğidir.

Araçlarda boya kalınlığı ile ilgili olarak belirlenmiş bir standart değer bulunmaz. Toyota, Honda, Mazda ve Hyundai gibi Uzakdoğu grubu araçlarda boya değerleri 95 UM ile 135 UM arasında, Fiat, Citroen ve Peugeot gibi İtalyan ve Fransız grubu araçlarda 120 UM ile 140 UM arasındadır. Mercedes, BMW, Volkswagen ve Opel gibi Alman grubu araçlarda boyanın altına astar çekildiğinden değerler ortalamanın daha üstündedir.

Boya ölçüm cihazları kullanıldığında aracın boya yapılmayan yerinden referans değeri alınmaktadır. Daha sonra şüphelendiğiniz kısımlarda cihazı çalıştırın, eğer ölçüm yapmış olduğunuz yerler arasında 100 UM değerinden fazla bir fark çıkıyorsa o kısımlar boyanmış denmektedir.

Boya Kalınlığının Az ya da Çok Çıkması Ne Anlama Gelir?

Sıfır araçların bazılarında boya kalınlığı normal değerlerin çok üstünde çıkmaktadır. Bunun nedeni ise kalite kontrol aşamasında sorun çıkan araçlara tekrar boya yapılmasıdır. Çok eski araçlarda ise araca çok fazla pasta cila yapılması ya da yıkanması sonucu mikron değerleri standartların altında çıkabilmektedir.

Her iki durumda da araçlardaki parçalar orijinal olduğu halde anormal sonuçlar çıkmaktadır. Bu durumda da en sağlıklı sonucu size ekspertiz verecektir.

Motor ve Diğer Teknik Donanımlar

Araç içinde bulunan balata, triger kayışı ve birçok farklı parça periyodik bakımlar esnasında değiştirilmektedir. Fakat motor gibi kritik ve değiştirilmesi tavsiye edilmeyen parçaların değiştirilip değişmediğini anlamak için aracı kesinlikle eksper veya yetkili teknik servise götürmek gerekir.

Çünkü motor ve yürür aksam parçalarında yer alan en ufak bir hata, kaza ya da farklı sorunlar ile karşı karşıya kalınmasına neden olabilmektedir.

Kendi aracınıza Kaporta Aksamı veya farklı bir yedek parça mı arıyorsunuz, hemen yukarıdan aracınızı seçin 245.000 çeşit oto yedek parçadan aradığınızı bulun.

Yorumlar

Hiç mesaj bulunmadı

Görüşünü yaz