Marka
Model
Alt Kategori
Alt Kategori

Araçların Motor Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

10/09/2020

Motorlar bir aracın can damarıdır. Her ne kadar boyut olarak küçük olsa da silindir hacmi ile ürettiği beygir gücüyle ölçülen benzinli, dizel ya da elektrikli motorlarda periyodik motor bakımı aracınızın performansını arttırarak aracınızın ömrünü uzatırken beklenmeyen arızaların da erken tespit edilerek anında giderilmesini sağlamaktadır. Araçların motor temizlikleri ise fazla gerek duyulmayan ancak uzman kişiler tarafından yapılması gereken bir işlemdir.

Seyir halindeyken yolda kalmak ya da yetişmeniz gereken bir yer varsa park halindeki aracınızın çalışmaması en büyük sorunlardan biridir. Bu sorunu yaşamamak adına araç motor bakımı, yaz ve kış aylarının başlarında ve uzun yola çıkmadan önce düzenli olarak yapılması gereken bir işlemdir.

Periyodik bakım süresi çoğunlukla benzinli araçlarda 10.000 kilometre, dizel araçlarda da 15.000 kilometre olarak değişmektedir. Periyodik bakımda yakıt tüketimini azaltan motora temiz havanın girmesini sağlayan hava filtresi, yağ filtresi, klima performansını arttıran polen filtresi değiştirilmelidir. İnsanlar için su ne ise motor yağıda motor için de aynı anlamı taşımaktadır.

Motor yağları periyodik bakımlarda ya da periyodik bakım zamanından önce motor yağı ışığı yandığı zaman mutlaka değiştirilmelidir. Motor soğutma sistemi ise araçlarda yer alan içten yanmalı motoru istenen sabit ısıda tutarak verimli çalışmasını sağlamaktadır. Periyodik bakım yapıldığında soğutma sıvısı değiştirilmeli ve düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir.

Motor Temizliğinde Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

Motor temizliği yaparken yapacağınız en büyük yanlış, motoru sıcakken yıkamak ve motoru basınçlı su ile temizlemektir. Çünkü soğuk su ile temas eden sıcak motor çatlar, basınçlı su da motorun içine sızacağından büyük hasarlara neden olur. Aynı zamanda motor kesinlikle normal deterjanlı su ile temizlenmemelidir.

Uzman kişiler tarafından yapılması gereken motor temizliğinde soğuyan motorun alternatör ve motor beyni ile hava filtresinin iyi bir şekilde izole edilerek korunması gereklidir. Aynı zamanda şebeke basıncına sahip ve ucunda yağmurlama aparatı takılı bir hortum kullanmak gereklidir. Ulaşabileceğiniz tüm parçalara yağ çözücü sıkarak kısa süre beklemeli ve sonrasında fırçalama işlemi ile temizlemelisiniz.

Fakat yağ çözücüler lastikleri eriteceğinden kayışlara ve kabloların üzerine sıkmamak gerek ve yağlar çözülmeye başladığında parçaların üzerine su dökülmelidir. Parçaların üzerinde pas varsa, pas sökücü kullanmak da işe yarayabilir. Son olarak parçalar cilalanmak istediğinde sünger yardımı ile parlatıcı kullanabilirsiniz.

Aracınızın motor bakımını ve temizliğini yaptırarak ömrünü ve performansını arttırabilirsiniz fakat trafikte yaşanacak tehlikelere karşı sizleri ve araçlarınızı koruyacak olan araç kasko sigortasıdır.

Yorumlar

Hiç mesaj bulunmadı

Görüşünü yaz