Marka
Model
Alt Kategori
Alt Kategori

Araç Bakımında Periyodik Bakının Önemi Nedir?

24/08/2020

Araçlarınızın bazı parçaları ve sıvılarının kontrol edilmesi, hatta gerek duyulduğunda bu parçaların değişimine araç bakımı denmektedir. Filtre ve motor yağı değişimi ya da süspansiyon kontrolleri gibi işlemler, yetkili servisler tarafından gerçekleştirilmelidir. Periyodik bakım tüm motorlu taşıtlarda kullanılan yakıt türü ile kullanım koşullarına bağlı olarak periyodik bakımlardan geçmeleri gereklidir.

Sürüş güvenliği, araçların kullanım süreleri ve performansları bakımından olduğu gibi yasal olarak da düzenli bir bakım yaptırmak zorunludur. Araçla beraber sunulan kullanım kılavuzu ve önerilere bakarak periyodik bakımların ne zaman yapılması ve önemi hakkında bilgi sahibi olmak gereklidir.

Teknoloji gelişmiş olsa da araçlar asla ilk günkü performanslarını sergilemezler. Fakat periyodik bakım, araçların ilk günkü performansına en yakın olan gücü, en uzun süre almanızı sağlayacaktır. Periyodik bakımının düzenli olarak yapıldığı araçların dengeli sürüş deneyimini yakıt tüketimi artmadan uzun yıllar sağlamaktadır.

Araç bakımlarının yapılması ömürlerini uzatırken, ikinci el değerleri de korunur ve daha yüksek performans sağlar. Periyodik bakım sayesinde ileride bütçenizi zorlayacak sorunlar önceden tespit edilir ve önleyici hizmetler daha uygun fiyatlara satın alınabilir. Beklenmedik arızalar ile sürpriz masraflara karşı önlem alınır.

Araçların Periyodik Bakımları Ne Zaman Yapılmalıdır?

Araçların periyodik bakımları herhangi bir arıza yaşamadan belirli aralıklarla yapılması gereklidir. Böylelikle aracınızın güvenlik ve performans gücü korunurken aynı zamanda da yakıt tüketiminin ideal değerlerde tutulması sağlanmaktadır. Bu nedenle benzin ile çalışan araçlar genellikle her 15.000 kilometre de bir düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekir.

Hibrit araçlarda yılda bir defa ya da 15.000 kilometre de bir düzenli olarak bakım yapılması gerekir. Dizel araçlar ise 10.000 kilometre de bir yapılmalıdır. Yıl içinde araç kullanma sıklığınıza göre kilometre sayacınız yıl içerisinde bu değere ulaşmayabilir. Bu gibi durumlarda bakım ihtiyacınızı yılda bir defa olmak üzere değerlendirebilirsiniz.

Periyodik Bakımda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Periyodik bakımlarda, araçların markasına, modeline, kilometresine ve yaşına bağlı olarak değişen kontroller yapılıyor olsa da standart olarak yapılması gerekenler de fazladır. Değişim ile rutin kontrollerin dışında ağır bakım olarak bilinen ve işçilik gerektiren değişimler de periyodik bakımın yapılması gerekebilir.

Periyodik bakım, kontrol ve değişimlerin içinde, basınç, şase ve kaporta kontrol, elektrik aksam kontrolü, klima gaz basıncı kontrolü, yağ filtresi değişimi, yakıt filtresi değişimi, deformasyon ile diş derinliği, polen filtresi değişimi, soğutma sıvısı kontrolleri gibi özelliklerin incelendiği kontroller yer almaktadır. Bu bakım ve kontrollerin amacı ise ileride meydana gelebilecek hasarların önüne geçmek aracın güvenli ve daha uzun ömürlü olmasını amaçlamaktır.

Araçların standart bakımlarının yanı sıra ağır bakımda aracın işçilik gerektiren şekilde uğraşılması gereken parça ve aksamları kontrol edilmektedir. Bu kontrollerde çıkan sonuca bağlı olarak gerek duyulan değişimler servis tarafından yapılmaktadır. Triger kayışı kontrolü, rot ayarının yapılması, direksiyon kutusunun kontrolü ve gerek duyulduğunda, şanzıman kontrolü, baskı balata kontrolü ve değişimi yetkili servisler tarafından yapılmaktadır.

Araçlarınızın uzun ömürlü olmalarını, sizin ya da yolcuların sağlıklı bir yolculuk etmesi ve güvenli sürüş deneyimleri yaşamanız için araçlarınızın periyodik bakımlarını ihmal etmemenizi tavsiye ederiz.


Kendi aracınıza bakım parçaları veya farklı bir yedek parça mı arıyorsunuz, hemen yukarıdan aracınızı seçin 245.000 çeşit oto yedek parçadan aradığınızı bulun...


Yorumlar

Hiç mesaj bulunmadı

Görüşünü yaz