Marka
Model
Alt Kategori
Alt Kategori

Hava Filtresi Arızası Neden Olur?

03/09/2020

Dışarıdan motora girecek ve sistemin etkili bir şekilde çalışmasını sağlayan hava filtresi içten yanmalı motorlarda araca giren havanın istenen düzeyde olmasını sağlar. Araçların motorlarına toz gibi istenmeyen zararlı maddelerin ulaşmasını engelleyen hava filtresi motorun sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

Hava filtresi arızası genellikle sistemin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlarken bir anda istenilen seviyede çalışmaması sonucu bozulabilir bu bozulma nedenine ise çoğunlukla uzun süre temizlenmemesi ya da kullanım süresini doldurmuş olması diyebiliriz.

Araçların hava filtreleri tıkandığı zaman motora yeterli hava ulaşmaz, bu durumda ise gaz pedalına basıldığı zaman sürücünün alışık olduğu tepki gerçekleşmeyecek ve aracın hızlanma süresi uzayacaktır. Üstelik yanma istenilen oranda olmayacağından normalden fazla yakıt tüketilecektir. Bu durumda aracı kontrol ettirerek hava filtresinin temizlenmesi veya değişmesini sağlayabilirsiniz.

Hava Filtresi Ne Zaman Değişmelidir?

Çoğu araç türlerinde hava filtresi motorun üst kısmındaki plastik hava kutusunun içindeki bir bölmeye takılabilmektedir. Ayrıca, bazı araçlarda gaz kelebeğine gelen, kalın plastik borunun ucunda ayrı bir bölmede bulunabilir. Araç motoru ile modeline göre değişkenlik gösterir. Karbüratörlü motorlarda hava filtresi çoğunlukla karbüratörün hemen üzerinde yuvarlak simit şeklinde mevcuttur.

Birçok araçta 10 bin 15 bin kilometre sonrası periyodik bakımlarında değiştirilir. Ancak her araç için aynı koşullar söz konusu değildir. Tozlu ortamlarda bulunan araçların, hava filtreleri daha erken değiştirilmesi gereklidir. Aracın marka, modeli ve işlevine göre de değişmektedir. Burada kalitesi de önemli bir unsurdur.

Hava Filtresi Temizliği Nasıl Yapılır?

Araçların motoruna toz gibi maddelerin girişini süzerek engelleyen hava filtresi belirli dönemlerde temizlenmesi gerekir. Hava filtresi temizliği düzenli yapıldığında uzun süreli kullanım sağlamaktadır.

Hava filtresi tornavida ile çıkartıldıktan sonra, hava basınç motoru kullanılarak temizlenmelidir. Bu sırada temizlenme uygulanırken bazı ufak püf noktalara dikkat etmek gereklidir. Dikkat edilmesi gereken noktalar ise, filtrenin hava geçiş yönünün tersi yönde basınçlı hava püskürtülmesi gereklidir.

Hava filtresi yıkanmaz, su ya da benzin ile temizlenmez. Temizleme işlemi aracın periyodik bakım zamanı gelmeden önce bir iki defa uygulayabilirsiniz. Yakıt artışı, çekiş düşmesi veya kirlilik olmadıkça temizlemenize gerek kalmayacaktır.

Yorumlar

Hiç mesaj bulunmadı

Görüşünü yaz