Marka
Model
Alt Kategori
Alt Kategori

Araçlarda Tork Gücü Nedir? Motor Torku Ne İşe Yarar?

30/08/2020

Araçlarda döndürme kuvveti anlamına gelen tork, aracın motorunda yer alan krank milinin bir dakika içerisinde yapmış olduğu dönüş sayısı anlamına gelmektedir. Dönüşlerin az ya da çok olması, araçların çekiş güçleri ile hızını belirlemektedir.

Motorların dönme kuvvetlerinin tekerlekleri itme kuvvetine dönüşmesini sağlayan tork, aracın yokuş yukarı çıkarken ve çekiş gücü esnasında gösterdiği performans, torkun iyi olması ile mümkün olabilir.

Örneğin, dizel arabalarda bulunan motorların piston kolu benzinli arabalara göre daha uzundur. Uzun kollarda yüksek dönüş kuvveti uygulayacağı için dizel motorların tork gücü fazladır. Bu ayrıca yakıt tüketimini azaltmaktadır.

Tork Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Tork hesaplamasında kuvvet ve kuvvet yolu çarpılmaktadır. Döndürme torku formülü ise şöyledir; kuvvet (F) x kuvvet yolu (R) kuvvet birimi Newton, kuvvet yolu ise metre olarak bilinir. Bu durumda ise torkun birimi Newton x metre: Newtonmetre olmaktadır.

İçten yanmalı motorlarda yakıtın oluşturduğu basınç pistonu aşağı iter ve bir kuvvet oluşturmaktadır. Bu kuvvet ise torkun oluşmasını sağlar. Motorda oluşan sıkıştırma oranının artması ile beraber itme kuvveti de artacaktır. Sıkıştırma yolu arttıkça kuvvet yolu artacağı için tork gücü de yükselecektir.

Motor Torku Ne İşe Yarar?

Genellikle dakika, devir şeklinde ifade edilen tork gücünün yüksek olması aracın rahat bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır. Bunun sebebi ise motorun daha geniş bir devir aralığında vites değiştirmeye gerek duyulmadan kullanılmasıdır. Diğer bir deyiş ile acil durumlarda vitesin daha az değişmesini sağlamaktadır.

Çoğunlukla şehir için ulaşımlarda araçlarda tork gücünün yüksek olması önemlidir. Böylelikle vitesi düşürmeden kolaylıkla hareket edilmektedir. Motor hacminin artması ile tork gücü de artar, ancak motor hacmi eşit olan iki aracın tork eğrisi ve tork gücü farklı olabilir. Silindir strokunun ve çapının farklı oluşu ya da ateşleme zamanlarındaki tasarımsal değişmeler buna neden olabilir.

Dizel araçlar yüksek tork gücüne sahip olurken, benzinli araçlarda en yüksek tork gücü 1800 dk/nm ile 2500 dk/nm arasında değişir. Aynı tork gücüne sahip olan dizel ve benzinli araçlarda dizel araçlar daha kullanışlı olmaktadır. Bunun nedeni ise yokuş yukarı çıkan dizel araçlarda üçüncü viteste gaza basıldığı zaman araç hızlanmakta, fakat benzinli araçta vites düşürülmeden aracın hızlanması zor olacaktır.

Düşük devirde çekiş gücünün yüksek olması ile dizel motorlar ticari kullanımlar için daha uygun olacaktır. İdeal tork değerleri ise benzinli araçlara 2000-3500 dk/nm, dizel araçlarda da 1500-3000 dk/nm arasında değişmektedir.

Kendi aracınıza Motor yedek parçası veya farklı bir yedek parça mı arıyorsunuz, hemen yukarıdan aracınızı seçin 245.000 çeşit oto yedek parçadan aradığınızı bulun...


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK BAZI ÜRÜNLER

https://www.tstotoyedekparca.com/1996-1999-citroen-berlingo-piston-segman-takimi-83-50-mm-0-5-mm-uygun-motorlar-1-9-d-xud9a-oem-n/

https://www.tstotoyedekparca.com/arka-krank-kecesi-doblo-1-9d-1-9jtd-marea-1-4-2-0-93172-13-117820/

https://www.tstotoyedekparca.com/silindir-kapagi-7mm-caddy-ii-golf-iii-1-9d-1y-adg-9504-ade-122820/

https://www.tstotoyedekparca.com/silindir-kapak-contasi-69-60mm-doblo-palio-egea-albea-punt-117905/



Yorumlar

Hiç mesaj bulunmadı

Görüşünü yaz